Що краще обрати для себе баню чи сауну?

Відвідування бані та сауни — це дивовижна можливість догляду за тілом.

Проте дуже важливим грамотно паритись, інакше замість користі можна завдати організму непоправної шкоди. І щоб Ви могли зробити вірний вибір на користь тієї чи іншої процедури, необхідно знати, які саме суттєві відмінності є між банею чи сауною.

За конструкцією і баня, і сауна будуються з дерева, внутрішнє оздоблення також дерев`яне, проте, не дивлячись на своє “споріднення”, вони по-різному впливають на організм.

1. Головна відмінність сауни від бані полягає у вологості. Адже в парній, у бані температура повітря досягає 40-70оС, а відносна вологість складає 90-100%, в той час як у сауні, при температурі 90-110 оС, вологість повітря коливається в діапазоні 10-25%. В ідеально прогрітій сауні повітря сухе. Воду лити на каміння у сауні не прийнято, адже це може призвести до суттєвого опіку перегрітим паром Щоправда жар у сауні переноситься дуже легко, саме завдяки невисокій вологості.

Як результат, сухе нагріте повітря у сауні рівномірно прогріває тіло для наступного сильного потовиділення, після чого відбувається випаровування вологи зі шкіри, а це своєрідний захист тіла від перегріву. Такий захисний механізм добре стимулює роботу потових залоз, активізує терморегуляторні функції організму, а разом з потом виводяться і шлаки.

У бані ж вологість повітря, практично, співпадає з тією, що й за її межами, а теплопровідність вологого повітря вдвічі вища за сухе. Важливо, що саме тому баню вважають більш наближеною до сприйнятливих для людського організму умов, та ствердно засвідчують, що вона чинить менш шоковий вплив на тіло, ніж сауна. Від високої вологи в парилці волога з тіла не випаровується, і все тіло та внутрішні органи відмінно прогріваються.

2. Різна процедура розігріву тіла.

Дивовижно, в сауні паряться або лежачи, або сидячи, максимально розслабивши м`язи, потіють, гріються, а в бані — людина весь час у дії- ходить, париться, піддає жару, миється, а саме розслаблення та відпочинок відбувається вже згодом, за межами бані.

При відвідуванні бані особливо ефективне поетапне очищення:

• Спочатку зі шкіри слід змити ті речовини, які виділяються разом із потом, приймаючи душ у проміжках між відвідуваннями парної;

• Після останнього розпарювання рекомендується ретельно промасувати усе тіло щіткою чи жорсткою мочалкою з милом, усуваючи відмерлі та ороговілі клітини. Ще ефективніше для відшаровування ороговілих часточок шкіри діє застосування махрової рукавички та м`якого скрабу для тіла.

• Після банних процедур чисту шкіру слід ретельно сполоснути крижаною водою, адже вона прекрасно освіжає, не викликаючи помітного відчуття холоду.

• Перед заходом в парну бані необхідно захистити волосся, особливо вологе. Губи, шкіру під очима, підошви стоп та інші ділянки тіла, що страждають в парній найбільше, слід намазати жирним кремом.

• Перебувати в парній бані рекомендується близько трьох разів по 5 хвилин із 20-ти хвилинними перервами, не залишаючись в приміщенні парної більше 10 хвилин, аби уникнути перегріву організму і теплового удару

• Після кожного виходу із бані, щоразу приймати душ, щоб усунути зі шкіри продукти життєдіяльності потових і сальних залоз, та підготувати шкіру для подальшого розпарення.

 

Сауну ж рекомендується приймати наступним чином:

Спочатку слід прийняти душ, потім за бажанням можна поплавати в басейні.

• Після душу/басейну необхідно витертись насухо, адже суха шкіра потіє швидше.

• Жар в сауні найсильніший у верхніх зонах, тому досвідчені відвідувачі можуть на початку розміщуватись на верхніх полицях, а після першого потовиділення, рекомендується переміститись униз або на середню полицю.

• У сауні краще за все паритись лежачи, зручно розмістившись на рушничку безпосередньо на полиці. Якщо місця не достатньо, можна сісти, поклавши ноги на рівні сидіння.

• Перебувати в сауні рекомендується періодами в 10-15 хвилин, не перевищуючи загального часу перебування в парній в межах 30-45 хвилин. Тобто заходити в сауну допускається тричі. Між заходами в парну можна прийняти душ або ж просто вийти в сусіднє приміщення.

• Слід багато пити, оскільки організм в сауні посилено втрачає вологу. Останні дві хвилини перебування в парній слід переміститись на нижню полку, випроставшись та звісивши ноги вниз.

• Після сауни обов`язково потрібно походити по прохолодному передбаннику без одягу, уникаючи переохолодження. Як тільки шкіра знову зігріється, потрібно або знову облитись холодною водою або пірнути в прохолодний басейн. Таку охолоджуючу процедуру рекомендується повторювати, допоки шкіра не перестане потіти. На завершення слід обтертись рушником та полежати в передбаннику.

Насправді не існує чіткого критерію, за яким можна впевнено судити, що саме краще сауна чи баня. Для кожної людини свій власний варіант буде найсприйнятливішим. Для когось краще попаритись в парній, помахати віником, а комусь варто просто посидіти та попітніти під впливом сухого пару. Як кажуть, кожному своє. Проте при будь-якому виборі варто бути обережними та обирати саме той тип лазні, який більше до душі та доступний фінансово.